ADEVARUL INTRUPAT

de Lori Asher

Wichita, KS

Eu am trei copii. Doi dintre ei sunt adolescenti, si al treilea este o supriza minunata in forma unei fetite, care de doi ani de zile ne tine ocupati. Pentru ca baietii mei sunt prea mari, iar fetita mea este prea mica, in aceasta perioada de viata imi este dor de a citi povesti cu voce tare.

Fiecare om iubeste povestile. Ne organizam gandurile si vietile in jurul povestilor. Observam acest obicei de-alungul timpurilor, culturilor sau perioadelor istorice, chiar daca are forme diferite. Vedem copii gramada la picioarele unui invatator, iar ca adulti in perioada moderna, facem tot posibilul sa fim printre primii care vizioneaza noul film cu eroi si eroine. De ce suntem fascinati de povesti? In cartea “Tales of wonder”, autorul Matt Bianco explica “deoarece Adevarul trebuie sa fie incarnat ca mintea sa il inteleaga…povestile sunt unele dintre cele mai eficiente moduri de a comunica adevarul”.

Ce inseamna ca o poveste intrupeaza adevarul? O poveste ofera mintii noastre ceva concret pe care il poate intelege. Noi folosim atat de des aceasta strategie cu copiii nostri ca aproape a devenit natural. Daca ai un copil, sa spunem cu tendinta de a minti (nu ca as fi familiara cu aceasta problema), ai putea sa ii explici de ce nu este bine sa minti si care sunt consecintele minciunii. Dar, ar fi mai eficient, sa-I spui povestea cu baiatul care a mintit ca lupii il inconjurau numai ca sa capate atentie si care a fost rezultatul acelui obicei. Copiii par sa inteleaga mai usor morala povestii si sa o utilizeze in vietile lor.

Si Biblia ne da exemple de cum sunt folosite povestile pentru ilustrarea unor adevaruri. Isus Si-a petrecut mult timp invatand in pilde. Una dintre cele mai cunoscute pilde este a fiului ratacitor, care a fugit de la tatal sau si a ajuns atat de umilit incat avea grija de porci. Imaginea unui tanar in noroi si mizeria porcilor, ne ajuta sa intelegem ce efect are pacatul asupra vietilor noastre. Povestea lui continua sa existe si astazi, deoarece multi oameni folosesc termenul “fiu risipitor” in amintirea acelei pilde. La capatul opus, Isus spune pilda despre un margaritar atat de valoros incat un negustor vinde tot ce are pentru a il cumpara. Aceasta pilda descrie valoarea nepretuita de a fi parte din imparatie si intrupeaza acest adevar in mintile noastre. 

O conditie necesara, totusi, este ca trebuie sa avem o inima deschisa catre povesti. Isus a inteles acest concept si l-a mentionat atunci cand a fost intrebat de ce invata in pilde. El le-a raspuns in Matei 13:11-17 ca vor fi oameni care vor intelege si oameni care nu vor intelege aceste pilde. ESTE  ceva special in povesti care pregateste pamantul inimii noastre sa primeasca adevarul, darn oi trebuie sa fim pregatiti sa acceptam morala pildei. Trebuie sa fim, asa cum Isus a spus “ca niste copilasi” (Matei 18:3). Copiii au talentul de a descoperi repede morala unei povesti, dar pe masura ce imbatranim incepem sa descoperim “zone gri” si incercam sa ne justificam comportamentul nostru sau sa schimbam putin morala povestii. Un exemplu dat in cartea “Tales of wonder” este ca, copiii inteleg morala fabulei lui Aesop despre greierul care canta o vara intreaga, ca fiind “daca nu muncesti nu mananci”. Totusi, adultii complica aceasta concluzie cu intrebari despre valoarea muzicii si necesitatea de a fi pedepsit. Deci, trebuie sa fim pregatiti sa acceptam morala unei povesti.

Isus nu este primul in Bible care foloseste povesti pentru a descoperi adevaruri. In cartea 2 Samuel 12:1-14 se regaseste confruntarea vestita dintre Natan si Imparatul David. David stia adevarul in mintea lui, dar profetul Natan l-a ajutat sa transpuna acel adevar in inima lui. Aceasta poveste simpla a trezit nevoia de pocainta inauntrul lui David. Era intruparea adevarului despre pacatul si consecintele lui. 

Daca intruparea adevarului in forma povestilor este atat de importanta pentru noi, cu cat mai important este intruparea suprema a adevarului, Isus Insusi. El a venit pe pamant si a trait o viata in asa fel incat noi sa avem exemplul suprem al unei fiinte omenesti care-L iubeste pe Domnul cu toata inima, mintea si sufletul si pe aproapele sau ca pe sine insusi. Isus este intruparea perfecta a adevarului si la El trebuie sa privim si pe El trebuie sa Il imitam. Dupa cum Andrew Peterson spune: “Daca vrei ca un copil sa stie adevarul, spune-I adevarul. Daca vrei ca un copil sa iubeasca adevarul, spune-I o poveste.” Dumnezeu a spus poporului Sau adevarul inca de la inceput prin legea si profetii. Totusi, dupa aceea le-a spus cea mai grandioasa poveste cunoscuta prin viata lui Isus, ca sa ii ajuta sa iubeasca adevarul. Isus traieste adevarul atunci cand este in mijlocul ucenicilor care se cearta in continuu, a conducatorilor religiosi care cauta sa se razbune, a oamenilor amarati si neputinciosi care Il intrerupeau constant. El a raspuns cu bunatate si mila, dar fara frica de a confrunta pacatul fata in fata. Ca femei in societatea moderna de astazi, aceasta intrupare a adevarului ne ofera un model impecabil pe care trebuie sa il urmam atunci cand traim povestea vietii noastre. Cum se transpune asta in viata de zi cu zi? Esti tu mama unor copii care se cearta mereu? Cum a raspuns Isus atunci cand ucenicii Lui se certau? Lucrezi tu intr-un serviciu unde ti se cere sa iti compromiti valorile morale? Cum a raspuns Isus la incercari asemanatoare? Esti epuizata de nevoile constante a celor aflati in situatii dificile, care iti epuizeaza timpul si resursele materiale? Cum a raspuns Isus celor care aveau nevoie de timpul si resursele Lui? Doamnelor, haideti sa privim adanc in adevarul intrupat de Isus si sa raspundem cu o dragoste pentru adevar.

Previous
Previous

Cum sa iti lustruiesti platosa dupa ce te-ai poticnit

Next
Next

MIJLOCUL INCINS CU ADEVARUL