Manuirea sabiei Spiritului
De Sonja Winburn
“Dar toate aceste lucruri, cand sunt osandite de lumina, sunt date la iveala; pentru ca ceiace scoate totul la iveala este lumina….De aceea nu fiti nepriceputi, ci intelegeti care este voia Domnului” (Efeseni 5:13-17).
“Luati si coiful mantuirii si sabia Duhului, care este cuvantul lui Dumnezeu. Faceti in toata vremea, prin Duhul, tot felul de rugaciuni si cereri. Vegheati la aceasta, cu toata staruinta, si rugaciune pentru toti sfintii, si pentru mine, ca oridecateori imi deschid gura, sa mi se dea cuvant, ca sa fac cunoscut cu indrazneala taina Evangheliei”. (Efeseni 6:17-19).
Ce vedeti cu ochiii mintii atunci cand va ganditi la manuirea unei sabii? Este un soldat competent, complet echipat in armura, alergand catre dusmanul sau cu fermitate si cu sabia lunga scoasa din teaca, cumva asemanator cu crestinii cruciate dintr-un secol trecut? Asemenea imagine poate fi obisnuita; dar totusi poate usor crea o impresie gresita cu privire la ce inseamna sa manuiesti Cuvantul lui Dumnezeu ca o sabie performanta.
Orice persoana care se dedica studiului biblic trebuie sa ia in considerare ce semnificatie avea acel context tuturor celor care le era adresat initial, inainte de a incerca sa deduca intelesul si aplicarea oricarui pasaj la cultura si timpul present. Diferite exemple pot fi intelese diferit in functie de timpul si locul in care sunt prezentate. Astfel, acceptand ca in present citim “epistolele” altora, este primul pas in a manui corect “Cuvantul”. Toate invataturile aplicate circumstantelor prezente trebuiesc examinate prin aceasta prizma.
Referitor la folosirea corecta a cuvantului scris al lui Dumnezeu, multe concluzii pot fi trase din intelegerea corecta a imaginilor razboiului spiritual. Cuvantul “ a manui”, inseamna a folosi o arma in modul cel mai eficient. Sabia, sau machaira in limba greaca, era o arma de atac folosita in contact direct cu dusmanul. Era foarte asemanatoare cu o spada. Cuvantul poate fi folosit si pentru a descrie un cutit mai lung folosit pentru a curata carnea de pe oasele unui animal mic. In contextul capitolului 6 al cartii Efeseni, sabia Duhului este definita clar ca “cuvantul lui Dumnezeu”, care se refera la cuvantul scris in Scriptura. In 2 Timotei 3:16 invatam ca aceasta scriptura este insuflata de Dumnezeu sau theopneustos in limba greaca.
Atunci, manuirea sabiei Duhului, este chiar folosirea gandirii lui Dumnezeu pentru a proteja o persoana impotriva influentei pagane si rele, atunci cand este in apropierea unui amenintari spirituale. Mai mult decat atat, folosirea intelepciunii dumnezeisti poate fi facuta in asa fel incat sa reflecte lumina.
Dar unde este campul de lupta? O descriere corecta implica existenta Duhului lui Dumnezeu in inima unei persoane, acolo unde Cuvantul implantat devine o arma puternica, cu o tinta precisa. Numai asa inteleasa aceasta idee, creste capacitatea unei persoane de a “birui lumea” in viata ei proprie.
In 1 Ioan 2:16, “lumea” este descrisa ca pofta firii pamantesti, pofta ochilor si laudarosia vietii. Manifestarile exterioare a succesului in lupta interna cu intunericul pot produce atata putere si lumina incat sa contribuie la dezvoltarea interioara a cuiva care este in vecinatatea noastra. Mintea lui Dumnezeu poate strapunge inimile. Rezultatul este distrugerea argumentelor false in comparatie cu principile divine care sunt definite in Scripturi si puse in viata de Hristos.
In primele versete mentionate, apostolul Pavel face o diferenta intre folosirea Cuvantului inspirat ca apostol si in viata lui personala. Folosirea corecta a invataturii lui Hristos produce in inima cuiva trasaturi si emotii noi, transformand acea persoana intr-o noua fiinta. Acestea produc o transformare esentiala a vietii care poate inspira alte persoane sa il caute pe Dumnezeu. Dumnezeu este intotdeauna cel care va primi slava atunci cand Cuvantul Lui este executat intocmai.
Pavel, de asemenea, foloseste puterea rugaciunii. Intr-un pasaj anterior in Efeseni 3:16-20 gasim un exemplu de cum sa cerem ajutorul lui Dumnezeu. Pe scurt, pasajul spune ca Pavel se roaga ca “El sa va faca sa va intariti in putere, prin Duhul Lui, in omul din launtru…”. Acest process de intarire si fructul sau manifesta lumina lui Dumnezeu.
Atunci cand un sfant priveste folosirea cuvantului scris in acest mod, el intelege rolul si folosirea Cuvantului diferit de unul care il foloseste ca o arma fizica in razboi. Diferenta este ca lupta are loc in mintea lui. Cuvantul devine instrumentul folosit pentru imbunatatirea de sine, si nu numai o arma de aparare. El pune in practica toate invataturile in viata lui proprie, fara a se gandi prea mult la cum ar afecta pe cei din jurul lui. Orice influenta asupra circumstantelor exterioare nu este decat un produs secundar al lucrarii Duhului in inima lui.
Deci, cum punem in practica sabia Duhului in ziua de astazi? Oricine manuieste sabia si poarta coiful mantuirii va avea o inima usor de induplecat. Si ca Isus, inaintea parasilor lui, el va sti cand sa vorbeasca si cand sa taca. Raspunsurile lui vor fi clare si vor face contributii importante in orice subiect abordat. El are o pace interioara care este usor observata de altii. Orice gandire are la baza o perspectiva biblica si nu una lumeasca.
Cand este atacat, nu raspunde in acelasi fel. El se considera un cetatean al imparatiei si nu al acestei lumi. Atunci cand este expuns influentei celor fara Dumnezeu, el vede sansa de a il invinge pe cel rau la un nivel rudimentar, lasand munca cea mai dificila lui Dumnezeu. El nu asteapta ca altii sa isi insuseasca aceleasi responsabilitati ca el insusi, pentru ca intelege ca fiecare avem talente si situatii diferite.
Si cel mai important, avand credinta, el este capabil sa fie diferit de ceilalti. Asta pentru ca el vede o realitate care este nevazuta celor care au o mentalitate umanista. Intentiile si consecintele inimii lui curajoase, cauta orice ocazie in viata de zi cu zi, de a se imbunatatii si de a ajuta pe ceilalti sa lupte lupta cea buna.