Psalm 110: Isus, Imparat si Preot

Subiectul acestei primei luni a anului are de a face cu profetiile care au prevestit viata si lucrarea lui Isus. Nu am putea intelege pe deplin cine a fost Isus fara a studia Vechiul Testament si, in special, Psalmii. Ei demonstreaza ca acest plan al lui Dumnezeu nu a fost doar o idee vaga care a fost dusa la implinire, ci un plan foarte detaliat, cu amanunte prezentate sute de ani inainte de nasterea lui Isus. Psalmii prezinta detalii uimitoare despre viata si moartea lui Isus si despre oamenii si evenimentele care s-au desfasurat in jurul Lui. Chiar daca nu sunt considerati o carte de profetie, cartea Psalmi este plina de profetii incepand cu nasterea pana la tradarea Lui, de la tortura la care a fost supus pana la moartea Lui, de la inviere la ridicarea la Ceruri si de la domnia Lui atotcuprinzatoare pana la a doua venire. Isus Insusi a citat scriptura Vechiului Testament care vorbea despre El si a dovedit ca El este implinirea acelor profetii.

Din 150 de Psalmi, 16 sunt considerati Mesianici. Multi alti Psalmi, chiar daca nu sunt strict Mesianici, se refera la Hristos intr-un fel sau altul. Toti acesti Psalmi, scrisi de autori diferiti, ofera multe amanunte despre characterul, viata, respingerea, suferinta si invierea Lui. Acesti Psalmi erau citati de multe ori si explicati in amanuntime de autorii Noului Testament. Isus Insusi a spus: “trebuie sa se implineasca tot ce este scris despre Mine in Legea lui Moise, Prooroci si Psalmi (Luca 24:44).

Unul dintre acesti Psalmi este Psalmul 110 care vorbeste despre persoana care va fi Hristos. Acest Psalm remarcabil este unul dintre pasajele cele mai citate in Noul Testament. James Montgomery Boice, un teolog American, a numarat 27 de citate directe sau referiri indirecte din Psalmul 110 in Noul Testament. 

Primul verset al acestui Psalm este unul dintre cele mai citate in Noul Testament. “Domnul a zis Domnului Meu: ‘Sezi la dreapta Mea, pana voi pune pe vrajmasii Tai supt picioarele Tale’”. Aici, David descopera in mod prophetic cuvintele lui Iehova adresate lui Mesia, Domnul lui David. Isus, intr-o discutie cu fariseii, afirma dumnezeirea Sa atunci cand vorbeste despre acest verset. Inainte de aceasta conversatie, multimea declara ca Isus este Fiul lui David: “Noroadele care mergeau inaintea lui Isus, si cele ce veneau in urma, strigau: ‘Osana Fiul lui David! BINECUVANTAT ESTE CEL CE VINE IN NUMELE DOMNULUI; Osana in cerurile prea inalte!” (Matei 21:9).

Cum este posibil ca Isus, care este descendentul lui David, sa fie si Domnul lui David? Isus spune ca atunci cand multimea Il slaveste ca descendent al lui David, Il numeste, de fapt, “Domnul”. Pentru ca este Dumnezeu, in trup, este atat Domnul lui David, cat si descendentul lui David. Dupa invierea Lui, El a urcat la ceruri ca sa stea la mana dreapta a lui Dumnezeu pentru a domni si mijloci pentru noi pana cand se va intoarce.

“Domnul va intinde din Zion toiagul de carmuire al puterii Tale, zicand: ‘Stapaneste in mijlocul vrajmasilor Tai!’. Poporul Tau este plin de inflacarare, cand Iti aduni ostirea; cu podoabe sfinte, ca din sanul zorilor, vine tineretul Tau la Tine, ca roua” (Psalm 110:2-3). Aceste versete Il prezinta pe Isus pe tron cu sceptrul in mana domnind in Imparatia Lui. Pavel scrie: “El ne-a izbavit de sub puterea intunerecului, si ne-a stramutat in Imparatia Fiului dragostei Lui” (Coloseni 1:13). El are toata puterea si autoritatea, dupa cum declara in Matei 28:18, iar mantuirea este in numai in numele Lui (Fapte 4:12). El este capul nostru dupa cum vedem in Efeseni 1:18-23. Chiar daca multi refuza sa creada in El sau sa Il recunoasca, El continua sa domneasca. El nu Isi impune domnia Lui asupra noastra, ci noi o acceptam voluntar atunci cand alegem sa ne supunem poruncilor Lui si sa Ii devenim copii. Noi Ii slujim pentru ca vrem sa Il slujim si pentru ca Il iubim si respectam.

“Domnul a jurat, si nu-I va parea rau: ‘Tu este preot in veac, in felul lui Melhisedec” (Psalm 110:4). Isus este Preot si Imparat. Acest fapt este unic pentru ca nimeni nu a domnit in acest mod sub Vechiul Testament. Autorul cartii Evrei explica in mare detaliu preotia lui Isus in capitolele 5-7. Preotii trebuiau sa apartina semintiei lui Levi in conformitate cu Vechea Lege, iar imparatii (cu exceptia imparatului Saul) erau din semintia lui Iuda. Isus implineste ambele roluri ca Domnitor peste noi si ca Preot si Mijlocitor: “Astfel, fiindca avem un Mare Preot insemnat, care a strabatut cerurile-pe Isus, Fiul lui Dumnezeu-sa ramanem tari in marturisirea noastra. Caci n-avem un Mare Preot, care sa n-aiba mila de slabiciunile noastre; ci unul care in toate lucrurile a fost ispitit ca si noi, dar fara pacat. Sa ne apropiem dar cu deplina incredere de scaunul harului, ca sa capatam indurare si sa gasim har, pentru ca sa fim ajutati la vreme de nevoie” (Evrei 4:14-16). Isus este Mijlocitorul nostru dandu-ne o nadejde nestramutata si o ancora pentru vietile noastre pentru ca El stie prin tot ceea ce trecem si El ne va oferi ajutor in timp de nevoie.

Psalmul 110:5-7 spune, “Domnul, de la dreapta Ta, zdrobeste pe imparati in ziua maniei Lui. El face dreptate printre neamuri: totul este plin de trupuri moarte. El zdrobeste capete pe toata intinderea tarii. El bea din parau in timpul mersului: de aceea Isi inalta capul”. Acest pasaj prevesteste intinderea domniei lui Isus-pana la ziua finala de judecata si infrangerea inamicilor Lui; cei ce s-au inaltat impotriva Domnului vor fi “zdrobiti” si judecati. In cartea Apocalipsa, Ioan prezinta o descriere foarte grafica a acelei mari zi, in capitolul 19:11-16. Noi asteptam cu nerabdare acea zi deoarece, dupa judecata finala, pacea va domni peste neprihanitii Domnului.

“Apoi am vazut un cer nou si un pamant nou; pentruca cerul dintai si pamantul dintai pierisera, si marea nu mai era. Si eu am vazut coborandu-se din cer de la Dumnezeu, cetatea sfanta, noul Ierusalim, gatita ca o mireasa impodobita pentru barbatul ei. Si am auzit un glas tare, care iesea din scaunul de domnie, si zicea: ‘Iata cortul lui Dumnezeu cu oamenii! El va locui cu ei, si ei vor fi poporul Lui, si cu Dumnezeu Insusi va fi cu ei. El va fi Dumnezeul lor” (Apocalipsa 21:1-3).  Alegerea pentru fiecare om este de a fi zdrobit sub piciorul Lui sau de a fi preamarit pentru a sta cu El pe scaunul Lui de domnie. “Celui ce va birui, ii voi da sa sada cu Mine pe scunul Meu de domnie, dupa cum si Eu am biruit si am sezut cu Tatal Meu pe scaunul Lui de domnie” (Apocalipsa 3:21).

Astfel, in acest moment, Isus domneste si zdrobeste raul pana cand pacatul si moartea si raul sunt invinse definitiv. Cand ne uitam la lumea de astazi, nu pare ca Isus domneste. Pare ca raul este invingator si ca lumea este lipsita de control, iar totul este in neoranduiala. Asa ca unde este Dumnezeu? De aceea avem nevoie sa citim in Biblie, Psalmi ca acesta. Este clar ca acest Psalm face referire la Isus, deoarece scopul Lui este de a-i invinge pe dusmani de dragul copiilor Lui. Dumnezeu ne asigura ca domnia Fiului Sau este garantata. Imi place foarte mult aceasta fraza “Domnul a jurat, si nu ii va parea rau” (sau nu isi va schimba parerea sau nu se va pocai). Acesta este planul Lui, ca Fiul Lui va domni, si nimeni nu are puterea de a-L face sa se razgandeasca. Aceasta este speranta noastra-Mesia care domneste, si El va continua sa domneasca si sa infranga pe toti dusmanii pe care noi nu ii putem infrange. Si atunci cand va infrange tot ce ar putea sa ne infranga pe noi, El va inaugura imparatia Lui finala, imparatie in care dreptatea si pacea domnesc pentru totdeauna. Aceasta promisiune merita alegerea noastra de a-L urma.

Previous
Previous

Cine este Isus conform afirmatiilor Lui?

Next
Next

Ce stim