Zideste in mine o inima curata
De Sheila Reaves
Imi amintesc foarte bine citirea cartii Macbeth in clasa de literatura in timpul liceului. Nu imi amintesc prea multe detalii despre piesa de teatru in sine, dar scena faimoasa cand Macbeth, dupa a comis o crima, incearca sa isi spele mainile de sange imi este proaspata in memorie. El reuseste sa isi curate mainile de sange, dar isi freaca mainile cu vehementa pana devin carne vie tanguidu-se ca toate oceanele lumii nu ar fi capabile sa spele acel sange. Pacatul si vina i-au distrus atat mintea cat si inima.
Inima este mentionata de 826 de ori in Biblie. Este descrisa in multe modalitati: umila, credincioasa, impietrita, increzatoare, iubitoare, pura, inteleapta, etc. Aceasta lista continua. Cu totii ne straduim ca inima noastra sa fie asemanatoare lui Dumnezeu. David este descris ca un barbat dupa inima lui Dumnezeu, dar el nu era perfect. El a pacatuit prin luarea sotiei altui barbat, mintind si apoi poruncind moartea barbatului Batsebei. Dupa toate acestea, el Il implora pe Dumnezeu sa ii curateasca inima: “Zideste in mine o inima curata, Dumnezeule, pune in mine un duh nou si statornic!” (Psalmii 51:10). V-ati putea gandi ca aceasta rugaminte este cam neasteptata, dar David Il cunoaste pe Dumnezeu. El Ii cunoaste puterea. El a fost martor acelei puteri si promisiunilor Lui. Cine este mai potrivit de a zidi o inima noua, curata daca nu Creatorul Insusi? David a inteles ca inima lui avea nevoie de curatenie. El a recunoscut pacatul. De asemenea, el a cautat alinare de la Dumnezeu pentru ca el stia ca Dumnezeu era plin de indurare, capabil si doritor sa il ajute.
Pentru ca Dumnezeu sa poate avea un efect asupra inimii noastre, mai intai de toate trebuie sa existe o recunoastere si o luare a responsabilitatii din partea noastra. In cartea Exodul, Dumnezeu impietreste inima lui Faraon. In Faptele Apostolilor 16:14 Dumnezeu i-a deschis inima Lidiei ca sa i-a aminte la cele ce spunea Pavel. Au avut Faraon si Lidia vreo implicare in acest proces? Bineinteles! Faraon a trait o viata de nesupunere in incapatanare si ura. Lidia era o femeie generoasa, binevoitoare si iubitoare. Conditia inimii lor au facut posibil ca Dumnezeu sa aiba acest efect asupra lor. El a folosit starea inimilor lor pentru a-si atinge scopul Sau. Responsabilitatea noastra este sa ne modelam inimile in asa fel incat Creatorul nostru sa le poata folosi dupa dorinta Lui. Deci, cum ne pregatim inimile ca sa poata fi transformate de Dumnezeul nostru?
Primul pas in pregatirea inimilor noastre este sa ne intoarcem la Cuvant. Cuvantul lui Dumnezeu ar trebui sa fie intotdeauna busola noastra; este atotstiutor. In Evrei 4:12, gasim cea mai buna descriere: “Caci Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri: patrunde pana acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simtirile si gandurile inimii”. Scripturile dezvaluie lucruri despre noi. Cand ne comparam cu imaginea din scripturi, vedem multe diferente. Acesta este motivul pentru care biblia este un document viu. Cuvantul, ca si samanta din Pilda semanatorului din Matei 13, nu este lipsit de viata, ci capabil sa ofere viata din abundenta. Acest lucru este posibil numai daca ne comparam viata noastra cu invatatura gasita in Cuvant si suntem dornici sa facem schimbarile necesare. Acest proces necesita cunoasterea de sine, judecata dreapta si intelepciune. Analizati-va pe voi insiva cu toata sinceritatea si comparati-va inima cu cuvantul lui Dumnezeu. Se suprapun cele doua imagini?
Odata ce va dedicati schimbarilor necesare, atunci Dumnezeu poate sa va foloseasca in planul lui. Dupa cum David recunoaste, Dumnezeu are puterea de a zidi o inima noua inauntrul nostru. Ezechiel 36:26 spune: “Va voi da o inima noua, si voi pune in voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatra si va voi da o inima de carne.”
Dupa aceasta schimbare, datoria noastra este sa ne mentinem inima curata. Unul dintre cele mai dificile lucruri pe care trebuie sa il implinim este de a uita pacatul comis in trecut. Ati remarcat ca atunci cand faceti ceva gresit, amintirea acelui pacat ne urmareste chiar si ani mai tarziu? Noi putem sa persistam in acea amintire si sa ne acuzam neincetat de deciziile trecute. Vinovatia ne cuprinde din nou si ne intoarcem la cercul vicios de remuscare, aducerea amintire si auto-pedepsire. Daca inima se intoarce la acea stare, nu este pamantul roditor pe care Dumnezeu il poate folosi pentru gloria Lui. Aceste timpuri de slabiciune sunt exploatate de diavolul care ne amplifica frica si nesiguranta. Aveti credinta si intelegere ca atunci cand Dumnezeu curateste o inima si iarta pacatele, acea persoana este facuta desavarsita prin mila si harul Lui. Proverbe 17:22 ne spune: “O inima vesela este un bun leac, dar un duh mahnit usuca oasele.” In Ioan 14:27, Isus le reaminteste ucenicilor Lui: “Va las pacea, va dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o da lumea. Sa nu vi se tulbure inima, nici sa nu se inspaimante.” Asa ca puneti-va toata increderea in Dumnezeu si bazati-va pe El. Daca i-ati cerut sa va curete inima, El deja a facut-o.
MacBeth nu a inteles harul lui Dumnezeu. Vinovatia lui l-a consumat. David, de alta parte, a inteles mila Domnului. Moartea fiului sau este consecinta pacatelor lui David. David a tanguit si a jelit suferinta si boala fiului sau. Odata ce fiul sau a murit, totusi, David s-a ridicat, a mancat si s-a intors la datoriile lui. El a inteles plata pacatului. Mai mult, a inteles ca Dumnezeu Isi tine promisiunile in viata lui proprie si in vietile stramosilor lui. David a cerut si Dumnezeu a dat. El I-a cerut lui Dumnezeu sa ii curateasca inima, iar Dumnezeu a implinit acea rugaciune. Si noi trebuie sa avem o intelegere mai profunda a dragostei si milei lui Dumnezeu, ca si David. Fie ca fiecare dintre noi sa ne crestem credinta.
“Caci, daca este cineva in Hristos, este o faptura noua. Cele vechi s-au dus: iata ca toate lucrurile s-au facut noi.” (2 Corinteni 5:17)