Vocile cele mai puternice

Acum cateva zile, la servici, ascultam la o “discutie la gura sobei” intre unul dintre sefii mei si un autor. Autorul impartasea niste statistici surprinzatoare asupra prioritatilor similare dintre cele doua partide politice din Statele Unite, chiar daca parerea generala este ca cele doua partide sunt mai dezbinate decat oricand. Concluzia lui era ca acest fenomen este datorat iluziei ca oamenii inteleg ce gandeste majoritatea populatiei, gandire ce este influentata de vocile cele mai puternice dintr-o societate. Fiecare dintre noi ne bazam ideile pe informatiile pe care le auzim cel mai des sau mai tare. Interesul lui era sa afle care sunt vocile cu cea mai mare influenta in vietile oamenilor-stirile? platformele sociale? etc.? Urmatoarea lui intrebare a fost daca aceste voci sunt obiective sau au interese ascunse.

Conversatia in sine era fascinanta, si m-a facut sa ma intreb care sunt vocile cele mai frecvente si mai puternice in propria mea viata. Sunt platformele sociale si stirile politice sau Dumnezeu? Pentru ca sincer vorbind, orice alta influenta decat Dumnezeu imi va distorsiona perspectiva asupra lumii si nu intr-un mod pozitiv. Oricare ar fi parerea noastra politica, statutul socio-economic, nivelul de educatie, sau teritoriul in care traim-orice alta influenta in afara lui Dumnezeu si a cuvantului Sau, va avea un interes ascuns. Nu numai ca trebuie sa analizez cu grija si intelepciune aceste influente, dar, cu siguranta, trebuie sa le limitez influenta in viata mea.

Intr-o carte pe care o recomand tuturor, numita “Amuzandu-ne de tot” (“Amusing ourselves to death”), scrisa de Neil Postman, regasim urmatoarea fraza. Cat de des luati aminte ca informatiile pe care le primiti la prima ora dimineata prin televizor, radio sau ziar, va determina sa va schimbati planurile din acea zi, sau sa faceti lucruri pe care altfel nu le-ati fi facut, sau va pune fata in fata cu niste probleme pe care trebuie sa le rezolvati?”. Aceasta carte a fost scrisa in 1985, si chiar daca modul in care primim informatia a evoluat, intrebarile raman aceleasi. Ce parte din informatia pe care o digerati poate fi cu adevarat folositoare in viata de zi cu zi? Puteti rezolva vreo una din problemele care va tine in agonie dupa ce ati aflat despre ele? Va sunt toate acestea de ajutor in deciziile de zi cu zi? In unele cazuri, poate, dar daca suntem sinceri, nu prea multe pot fi folosite in scopuri productive, ci, dimpotriva, ne produce ingrijorare si neliniste. Nu acelasi lucru il putem spune despre Dumnezeu si cuvantul Sau-informatiile obtinute din aceste surse ne conduc intr-un loc mai bun, daca le oferim ocazia.

O sa incerc sa fiu si mai directa, in special cu mine insumi. Eu am parerile mele subiective si o mare parte din informatia pe care o caut, imi sprijina aceste pareri. Xenofan, un filozof grec care a trait intre anii 570 si 478 i.e.n, a lasat acest citat “oamenii intotdeauna isi creaza dumnezeii in propria lor imagine.” Referitor la cultura greaca, era absolut indreptatit sa spuna aceste cuvinte, dar este cultura noastra deosebita? Ce si cine sunt idolii nostril? Pe cine urmaresti tu pe platformele sociale si ce idei impartasesc ei? In ce surse de informatie ai tu incredere? In Isaia 44:9-20, Isaia descrie nebunia oamenilor de a construi idoli si de a-si pune increderea in ei. Ca societate, parem ca suntem surprinsi cand cel mai recent politician, sportiv sau chiar evanghelist dezvaluie un caracter imperfect. Noi vom fi intotdeauna dezamagiti cand creem idoli din platformele sociale sau televiziune sau sport sau orice alt lucru in afara lui Dumnezeu. Acesti idoli sunt construiti in propria noastra imagine, si haideti sa fim sinceri, noi ca si intreaga omenire, esuam. Toate aceste lucruri indica nevoia de Dumnezeu, nevoie pe care incercam sa o implinim cu lucruri omenesti care nu ne vor satisface niciodata. Sufletele noastre vor fi ca fantanile pe care le descrie Ieremia in Ieremia 2:13-fantani care nu tin apa.

In cartea Proverbe 3:5 gasim cel mai bun sfat “Increde-te in Domnul din toata inima ta, si nu te bizui pe intelepciunea ta!”. Apoi, in capitolul 14, versetul 12 “Multe cai pot parea bune omului, dar la urma se vad ca duc la moarte.” Intelepciunea ne striga si ne implora sa intelegem ca cea mai puternica voce ar trebui sa fie a lui Dumnezeu. Doamnelor, trebuie sa cautam sursa de apa vie. Asa cum Isus i-a spus femeii samaritene in Ioan 4:13-14, trebuie sa venim la El pentru a nu ne mai fi sete vreodata.

In concluzie, care sunt vocile cele mai puternice si mai frecvente in vietile voastre? Va ofera ele pacea ce intrece orice pricepere si va face un vecin, o fiica, o mama, o sotie, un prieten mai bun? Sau va produce grija, frustrare, ingrijorare, manie? Rugaciunea mea este ca noi sa aruncam idolii creati in imaginea noastra si sa permitem adevaratei surse de viata sa ne ghideze in mersul nostru zilnic.

Previous
Previous

Pana la sapte ori?

Next
Next

Loteria nasterii