La vremea Lui

De Linda Barnett

Cuvantul “intelepciune” este definit in dictionar ca aptitudinea de a discerne calitati intrinsece si relatii, intuitie, discernamant. Noi, ca fiinte limitate, nu vom putea intelege niciodata Dumnezeul infinit, dar cartea Psalmii ne ajuta sa intelegem intelepciunea Lui, ca sa putem pretui cat de mare si intelept este El. Propria lui creatie aduce marturie la cat de mare este puterea si intelepciunea Lui. Analizand zilele creatiei, descoperim o progresie logica pe care omul nu ar putea-o realiza vreodata, chiar daca am presupune ca am avea capacitatea de a crea ceva din nimic. Psalmul 8:1 ne spune, “Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este numele Tau pe tot pamantul! Slava Ta se inalta mai presus de ceruri.” Creatia acestui univers a necesitat nu numai o putere infinita, dar si o intelepciune pe masura. 

Intelepciunea si cunostinta lucreaza impreuna, dar ele nu sunt similare. Cunostinta are de a face cu date concrete, intelepciunea stie cum sa foloseasca informatia in avantajul ei. Intelepciunea analizeaza informatia si apoi discerne cu judecata dreapta si cuviinta. Intelepciunea lui Dumnezeu este atat de superioara omului ca este necesar sa ne fie dezvaluita. In Romani 11:33, apostolul Pavel scrie, “O, adancul bogatiei, intelepciunii si stiintei lui Dumnezeu! Cat de nepatrunse sunt judecatile Lui, si cat de neintelese caile Lui!”

Intelepciunea lui Dumnezeu ne este dezvaluita in multe forme: prin cuvantul Sau, prin creatia Sa, prin Fiul Sau. Incercand sa Ii imitam intelepciunea, ne ridicam comportamentul nostru la un nivel mai inalt, mai nobil. Citirea Psalmului 8 ne incurajeaza pe fiecare dintre noi. Creatia universului este manifestarea fiintei si puterii Lui. In comparatie cu marimea universului in toata splendoarea lui in mijlocul celei mai intunecate nopti, noi aparem ca un fir de praf. Si totusi, Dumnezeul care numara toate stelele, care le stie pe nume, ma cauta pe mine, aceasta creatura nesemnificativa, ca sa pot impartasi gloria Lui. In Psalmii 8:4, imparatul David intreaba: “Ce este omul, ca sa te gandesti la el? Si fiul Omului ca sa il bagi in seama?”

Dumnezeu ne-a creat pe fiecare dintre noi; El are grija de noi si ne-a dat stapanire peste intreaga creatie. Cu toate astea, nu parem multumiti. Ne ingrijoram si ne nelinistim, chiar daca Dumnezeu ne stie pe noi si fiecare nevoie si problema pe care o avem. El ne promite ca va avea grija de nevoile noastre, asa cum are grija de intreaga creatie. Isus ne spune in Matei 6:8: “…Tatal vostru stie de ce aveti trebuinta, mai inainte ca sa ii cereti voi.” Cata mangaiere ar trebuie sa ne aduca aceasta promisiune. Dar in ziua de azi, ca si in timpul Psalmistului, ne ingrijoram si ne nelinistim de lucrurile care au loc in societatea noastra, in tara noastra, ce se intampla cu conducatorii nostri, cu familiile noastre, cu facatorii de rele. 

Deschideti biblia si cititi Psalmul 37. De ce oamenii neprihaniti sufera, pe cand cei rai par ca prospera? Aceasta intrebare din vechime are raspunsul in patru lucruri pe care le invatam de la intelepciunea lui Dumnezeu. Primul este ca trebuie sa ne punem increderea in Domnul; al doilea este sa ne gasim placerea in Domnul; al treilea este sa ne dedicam viata Domnului; si ultimul este sa avem rabdare ca Domnul va lucra toate lucrurile. 

Psalmii 37:3- “Increde-te in Domnul si fa binele”. Trebuie sa ne obisnuim sa ne punem increderea in Domnul. El este creatorul; El este in control. Orice ar veni in calea noastra, putem sa avem incredere ca Lui Ii pasa de noi si ca ne va ajuta daca ii cerem ajutorul.  A avea incredere inseamna a ne baza pe credibilitatea, adevarul, si capacitatea lui Dumnezeu de a indrepta toate lucrurile care sunt gresite. 

Psalmii 37:4-“Domnul sa iti fie desfatarea”. Trebuie sa recunoastem ca El este sursa tuturor bucuriilor, si in El sa gasim implinirea lor. Trebuie sa cautam bucuria in Domnul si in cuvantul Lui. Daca ne amintim ca Dumnezeu este creatorul nostru si Lui ii pasa de noi, atunci nu mai avem nici un motiv de neliniste. Orice nume, caracteristica, cuvant sau fapta a lui Jehova, ar trebui sa ne fie o sursa de bucurie. 

Psalmii 37:5-“Incredinteaza-ti soarta in mana Domnului, increde-te in El, si El va lucra.” Noi suntem incurajati sa ne incredintam soarta lui Dumnezeu, adica sa ne aducem toate grijile in prezenta Lui. Haideti sa ne luam toate ingrijorarile, nelinistile, grijile si judecatile si sa le aducem in prezenta Domnului. El are puterea sa le poarte pe ele si pe noi pana la slava finala. 

Psalmii 37:7-“Taci inaintea Domnului si nadajduieste in El.” In intelepciunea Lui, Dumnezeu va face ca toate lucrurile sa lucreze spre binele nostru. Nu va nelinistiti sau fiti nemultumiti. Asteptati. Aveti rabdare. Dumnezeu da din abundenta. Putem avea pace sufleteasca si pace cu Dumnezeu, acea pace pe care lumea nu o poate da. Timpul nu are nici o influenta asupra Domnului, astfel ca trebuie sa Ii permitem sa duca la implinire planurile Lui la vremea aleasa de El.

Dumnezeu va lua intotdeauna apararea celor alesi de El. El va pedepsi pe cel rau, chiar daca nu am avea ocazia sa vedem aceasta pedeapsa in timpul vietii noastre, si El va binecuvanta si sprijini pe cel drept. Psalmul 37 se incheie cu urmatoarea observatie in versetele 39-40: “Scaparea celor neprihaniti vine de la Domnul; El este ocrotitorul lor la vremea necazului. Domnul ii ajuta si ii izbaveste de cei rai, si ii scapa pentru ca se incred in El.” Ne exprimam nerabdarea asteptand ca lucrurile sa se implineasca chiar acum! Psalmul 37 este plin de principii pe care Dumnezeu le-a impartasim cu noi. Am face bine sa le respectam si sa la punem in practica. Laudati-L pe Domnul si aduceti toate greutatile la picioarele Lui, dupa cum cantecul spune: “Doamne, arata-mi in fiecare zi, atunci cand ma inveti caile Tale, ca tu implinesti toate promisiunile, la vremea decisa de Tine.”



Previous
Previous

Creatia regasita in Psalmii

Next
Next

Omul in relatie cu Dumnezeu